Akademik Birimler

Yayın Tarihi | 02 July 2024, Tuesday

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
Bilgisayar Programcılığı

TARİHÇE

Bilgisayar Programcılığı Programı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1997 yılında kurulmuş olup, 1997-1998 Eğitim-Öğretim yılında önlisans eğitimine başlamıştır. Kurulduğu günden bu yana 600' e yakın mezun öğrencisi bulunmaktadır. Programımızda halen 4 öğretim elemanı görev yapmaktadır.

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Yazılım işletmelerinde yazılım, web, uygulama ve mobil program geliştirme elemanı, bilgi işlem destek elemanı, tüm işletmelerde bakım ve onarım birimlerinde teknik eleman; bilgisayar servisi işletmelerinde teknik eleman; kamu kurumlarında veri giriş elemanı, bilgi işlem destek elemanı; fabrikalarda otomasyon sistemlerinde destek elemanı, bilgi işlem destek elemanı; şirketlerin internet sitelerinde site yöneticisi; internet şirketlerinde site yöneticisi ve destek elemanı; reklam ajansı firmalarında grafiker pozisyonlarında iş imkânlarına sahip olabilmektedirler.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ya da özel okul, kolejlerde ders karşılığı ücretli öğretmenlik yapabilirler. 

 

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Geçiş Yapılabilen 4 Yıllık Bölümler

• Bilgisayar Mühendisliği

• Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

• Yazılım Mühendisliği

• Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği

• Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

• Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

• Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği

• Bilgisayar-Enformatik

• Bilişim Sistemleri Mühendisliği

• Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri

• Endüstri Mühendisliği

• Fizik • İstatistik

• İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri

• Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

• Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

• Matematik-Bilgisayar

• Meteoroloji Mühendisliği

• Bilgisayar Bilimleri

• Uzay Mühendisliği

Elektrik ve Enerji Bölümü
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı

Yüksekokulumuz önlisans programında Üniversite Giriş Sınavından sayısal üzerinden yeterli puanı alan öğrenciler öğrenim hakkı kazanarak eğitim-öğretime başlamaktadırlar. Programda 3 adet öğretim elemanı  görev yapmaktadır. Ayrıca yüksekokulumuzun diğer öğretim elemanları da derslerde görev almaktadır.
 

İki yıllık önlisans programı teorik ve uygulamalı derslerle yürütülmektedir. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi programında matematik, İngilizce, teknik resim gibi temel konularla ilgili derslerden başka, ısıtma sistemleri, doğalgaz tesisatı, iklimlendirme tesisatı, proje hazırlama, bilgisayar destekli tasarım, mühendislik bilimi, alternatif enerji kaynakları gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır. Okulumuzda 3+1 eğitim öğretim modeli uygulanmakta olup 3 dönem teorik eğitimini tamamlayan öğrenciler 1 dönem uygulamalı iş yeri eğitimine gitmektedirler. Eğitim Türkçe olarak verilmektedir.

Genel kural olarak değerlendirme ders başına bir ara sınav (%40) ve bir final sınavı (%60) üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı mezunu teknikerlerimizin, endüstride ısıtma-soğutma, sıhhi tesisat ve yapı işleri yapan firmalarda istihdam edilme imkânları olacaktır.

Programın öğrenci kontenjanı 40 kişidir. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavın’da başarılı oldukları takdirde;

Makine Mühendisliği

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Elektrik Programı

TARİHÇE

Elektrik Programı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1976 yılında kurulmuş olup, 1976-1977 Eğitim-Öğretim yılında ön lisans eğitimine başlamıştır. Kurulduğu günden bu yana 3000' e yakın mezun öğrencisi bulunmaktadır. Programımızda halen 2 öğretim elemanı görev yapmaktadır.


 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Elektrik programı mezunları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, serbest elektrik teknikeri olarak kendi işyerlerini kurup da çalışabilmektedirler. Elektrik santrallerinde, trafo merkezlerinde, fabrikalarda, makine bakım-onarım, elektrik proje bürolarında, enerji iletim ve dağıtım şirketlerinde, üniversitelere bağlı yapı işleri teknik daire başkanlıklarında, haberleşme altyapısı ve hizmeti sunan şirketlerde, hava meydanlarında, deniz liman işletmelerinde, büyük gemilerde, büyük otellerin teknik birimlerinde çalışabilirler.

 

 

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) İLE AŞAĞIDAKİ 4 YILLIK BÖLÜMLERE GEÇİŞ YAPILABİLİRDikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki 4 Yıllık Bölümlere Geçiş Yapılabilir

·         Elektrik Mühendisliği

·         Elektrik-Elektronik Mühendisliği

·         Elektronik Mühendisliği

·         Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

·         Endüstri Mühendisliği

·         Enerji Sistemleri Mühendisliği

·         Fizik

·         Kontrol Mühendisliği

·         Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

·         Meteoroloji Mühendisliği

·         Uçak Elektrik-Elektronik

·         Uzay Mühendisliği

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı

Tanıtım ve İstihtam Olanakları

    Enerji verimliliğinin yükselmesi ve çevreye atılan kirliliğin en aza indirilmesini hedefleyen hibrid ve elektrikli taşıtlar her geçen gün gelişmekte ve hızla yayılmaktadır. Birçok otomotiv firması hibrit ve elektrikli taşıt üretiminde iyi seviyelere ulaşmış olup, dünya ve ülkemiz çapında satışları hızla artmaktadır. Ülkemizde de hibrid ve elektrikli araçlar üzerine ciddi yatırımlar gerçekleşmektedir. Ülkemize ait farklı sınıflarda yerli elektrikli aracın prototip üretimi sağlanmış olup önümüzdeki yıllarda seri üretimine geçilerek piyasaya sunması hedeflenmektedir. İl ve ilçe belediyelerimizde enerji verimliliğinin arttırılması, çevre ve gürültü kirliliğinin azaltılması amacı ile elektrikli ve hibrit çöp toplama kamyonu, yol süpürme araçları, şehir içi otobüsler belediyelerimizde hizmet sağlamaktadır.

    
    Ülkemizin birçok kısmında elektrikli araç şarj istasyonu alt yapı çalışmaları ve farklı sınıflarda şarj istasyonlarının kurulumu sağlanmaktadır. Ülkemizin hızla gelişen savunma sanayinde, farklı amaçlara hitap eden farklı konseptlerde askeri birliklerimizin kullanımına sunulması ve ülke ihracatının arttırılması hedeflenerek hibrid ve elektrikli askeri kara taşıtlarının prototip üretimleri tamamlanmış olup, seri üretimine başlanmıştır. Bu bağlamda hibrid ve elektrikli araçların üretimi, tamiri ve bakımını yapabilecek kalifiye teknik eleman ihtiyacı doğmakta olup, bu ihtiyacın her geçen gün artması kaçınılmazdır. Hibrid ve elektrikli taşıtlar programımızın amacı hibrid ve elektrikli araçların üretimi alanında veya bu sektöre hizmet edecek farklı firmalarda ve kuruluşlarda çalışacak kalifiye teknik eleman yetiştirmektir. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programı istihtam olanakları sektörel bazda aşağıda listelenmiştir:

·         Hibrid ve elektrikli taşıt yetkili servisleri

·         Hibrid ve elektrikli taşıt fabrikaları

·         Hibrid ve elektrikli taşıt dönüşüm firmaları

·         Batarya paketi üretim, bakım ve geri dönüşüm firmaları

·         Şarj istasyonu kurulum, bakım ve onarım firmaları

·         Özel tamir ve bakım servisleri

·         Kamu kurum ve kuruluşların araç tamir ve bakım atölyeleri

·         Otomotiv sektörüne parça tedarik eden işletmelerde ve üretim atölyeleri

·         Araç muayene istasyonları

·       Savunma sanayi firmaları

Elektronik ve Otomasyon Bölümü
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknolojisi programı daha önce Akdeniz üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerini Elektronik Programı adı altında sürdürmüştür. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin 2006 yılında kurulması ile bu kuruma bağlanmış olup 1 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi ile öğretime devam etmektedir. Bölüme her yıl gündüz öğretimine 25 öğrenci alınmaktadır. Zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan ön-lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Kontrol ve Otomasyon Teknikeri unvanı alarak mezun olurlar.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar taban­lı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üretmeyi ve uygulamayı esas alan bir bilim dalıdır. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programının amacı; Temel Elektrik ve Elektronik, Sayısal Elektronik, Bilgisayar Kullanımı ve Uygulamaları, Enstrumantasyon, İşlem Öl­çümü, Elektrik Makineleri ve Kumanda, İngilizce ve Mesleki İn­gilizce, Otomatik Kontrol ve Programlanabilir Mantık Kontrolörü (PLC), SCADA gibi derslerle öğrencilere en basit bir kontrol uygulamasından  robot teknolojisine kadar bü­tün endüstriyel alanlardaki yeniliklerin tanıtımı, öğretilmesidir. Bu amaca yönelik te­orik ve pratik bilgilerini endüstride uygulayabilen nitelikli teknik eleman ve yönetici adaylar yetiştirmek amaçlamaktadır.

Kontrol ve Otomasyon Programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS 1” puanı almaları halinde puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.  Öğretim planlarımızın hazırlanmasında hem gelişen teknolojiye uygun, hem de piyasada geçerliliğinin olması açısından işveren kesimi ile mezun olup da iş yerinde çalışan meslek elemanların talepleri dikkate alınmıştır.

Bir öğrencinin Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programından mezun olabilmesi için ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.


 

ALTYAPI OLANAKLARI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programı Burdur Merkez Bahçelievler yerleşkesinde yer almaktadır. Programa ait bir PLC, SCADA labaratuarı ile Temel Uygulamaların verildiği Genel Elektronik Labaratuarı şeklinde 2 adet Labaratuara sahiptir.

 

EDİNİLEN ÜNVAN

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknikeri

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezun öğrencilerimiz her türlü endüstriyel firmalarda rahatça istihdam edilebilirler. Kontrol ve Otomasyon Teknikerleri, üretim ve bilişim cihazlarının montajı, devreye alınması, işletilmesi, bakım-onarımlarının yapılması, geliştirilmesi, programlanması ve işletme şartlarına uygun otomasyon sistemlerinin (elektrik, elektronik, kontrol, mekanik, programlama vb.) tasarlanması, kurulması ve uygulanması işlerinde çalışırlar. Ayrıca, gıda, tarım, tekstil, otomotiv, tıp ve benzeri sektörlerde daha çok otomatik kumanda ci­hazlarının üretildiği ve uygulandığı büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde görev yaparlar. Daha çok endüstrinin gelişmiş olduğu bölgelerde ve üretimde yüksek ve­rimliliğin sağlanması için ileri teknolojinin kullanıldığı işletmelerde iş bulma olana­ğı yüksektir.

Mekatronik Programı

elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar taban­lı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üretmeyi ve uygulamayı esas alan bir bilim dalıdır. Programının amacı; Temel Elektrik ve Elektronik, Sayısal Elektronik, Bilgisayar Kullanımı ve Uygulamaları, Enstrumantasyon, İşlem Öl­çümü, Elektrik Makineleri ve Kumanda, İngilizce ve Mesleki İn­gilizce, Otomatik Kontrol ve Programlanabilir Mantık Kontrolörü (PLC), SCADA gibi derslerle öğrencilere en basit bir kontrol uygulamasından  robot teknolojisine kadar bü­tün endüstriyel alanlardaki yeniliklerin tanıtımı, öğretilmesidir. Bu amaca yönelik te­orik ve pratik bilgilerini endüstride uygulayabilen nitelikli teknik eleman ve yönetici adaylar yetiştirmek amaçlamaktadır.
 

 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS 1” puanı almaları halinde puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.  Öğretim planlarımızın hazırlanmasında hem gelişen teknolojiye uygun, hem de piyasada geçerliliğinin olması açısından işveren kesimi ile mezun olup da iş yerinde çalışan meslek elemanların talepleri dikkate alınmıştır.

Bir öğrencinin  mezun olabilmesi için ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.


 

ALTYAPI OLANAKLARI

i programı Burdur Merkez Bahçelievler yerleşkesinde yer almaktadır. Programa ait bir PLC, SCADA laboratuvarı ile Temel Uygulamaların verildiği Genel Elektronik Laboratuvarı şeklinde 2 adet Laboratuvara sahiptir.

 

EDİNİLEN ÜNVAN

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknikeri

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezun öğrencilerimiz her türlü endüstriyel firmalarda rahatça istihdam edilebilirler.  Otomasyon Teknikerleri, üretim ve bilişim cihazlarının montajı, devreye alınması, işletilmesi, bakım-onarımlarının yapılması, geliştirilmesi, programlanması ve işletme şartlarına uygun otomasyon sistemlerinin (elektrik, elektronik, kontrol, mekanik, programlama vb.) tasarlanması, kurulması ve uygulanması işlerinde çalışırlar. Ayrıca, gıda, tarım, tekstil, otomotiv, tıp ve benzeri sektörlerde daha çok otomatik kumanda ci­hazlarının üretildiği ve uygulandığı büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde görev yaparlar. Daha çok endüstrinin gelişmiş olduğu bölgelerde ve üretimde yüksek ve­rimliliğin sağlanması için ileri teknolojinin kullanıldığı işletmelerde iş bulma olana­ğı yüksektir.

İnşaat Bölümü
İnşaat Teknolojisi Programı

TANITIM

İnşaat Teknolojisi programı 1976 yılında Yapı Bölümü adı altında kurulmuş olup daha önce Akdeniz üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerini dürdürmüştür. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin 2006 yılında kurulması ile bu kuruma bağlanmış olup 3 öğretim elemanı ile öğretime devam etmektedir. Bölüme her yıl gündüz öğretimine 65, ikinci öğretime 65 öğrenci alınmaktadır. Zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan ön-lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler İnşaat Teknolojisi Teknikeri unvanı alarak mezun olurlar. Programımız İnşaat sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir Yüksek Öğretim Programıdır.  Teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, malzemeyi tanıyan, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleğiyle ilgili çizim ve normları kullanabilen mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen, önlisans düzeyinde diplomaya sahip mezunlar yetiştirmektedir. İnşaat teknikerleri; baraj, yol, hava alanı, konut vb.yapı inşaatlarında aktif olarak görev alan, kontrollük hizmeti veren firmalar ile kamu yada yerel yönetimlerde teknik eleman olarak görev alan meslek grubunu oluştururlar. Mezunlarımızın yapıya ilişkin metraj ve keşif işlemlerini yaparak hakediş düzenlemeleri, şantiye iş planlarının hazırlanması, yapıların güvenilir ve projesine uygun olarak yapılması ve diğer mühendislik teknolojisine ilişkin çalışmalar için yeterli teorik ve pratik bilgi düzeyinde olmaları beklenir. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere İnşaat Teknolojisi Meslek Elemanı Önlisans Derecesi verilecektir. İnşaat Teknolojisi Programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS 1” puanı almaları halinde puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.  Öğretim planlarımızın hazırlanmasında hem gelişen teknolojiye uygun, hem de piyasada geçerliliğinin olması açısından işveren kesimi ile mezun olup da iş yerinde çalışan meslek elemanların talepleri dikkate alınmıştır.

Bir öğrencinin İnşaat Teknolojisi programından mezun olabilmesi için ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.


 

ALTYAPI OLANAKLARI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi programı Burdur Merkez Bahçelievler yerleşkesinde yer almaktadır. Programa ait bir adet beton laboratuarı ve uygulama alanı bulunmaktadır. Ayrıca proje uygulamaları için bir adet bilgisayar laboratuvarı da programımıza hizmet vermektedir.

 

EDİNİLEN ÜNVAN

İnşaat Teknikeri

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu  İnşaat Teknolojisi Programı mezunları piyasada, inşaat ve proje bürolarında mimari, statik yada vaziyet planları ile mimari detayları çizme yeteneğine ve metraj ile hakediş hesaplarını yapabilme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden proje bürolarında görev alabilir. Üstyapı ve altyapı şantiyelerinde teknik kontrollük hizmetlerinde görev alabilir. Mühendis ile inşaat işçileri arasında koordinasyonu sağlar. Projelerin uygulanmasını denetler, metraj ve hakediş hesaplarında mühendise yardımcı olur. Çimento, beton ve zemin mekaniği laboratuvarlarında örnek alma, inceleme, rapor hazırlama işlemlerini yapabilmelerinden dolayı, bu laboratuvarlarda çalışabilirler. Çimento fabrikalarında ve beton santrallerinde üretim elemanı ve laboratuar elemanı olarak görev alabilirler. Kamu kurumlarında tekniker ünvanı ile çalışma imkânına sahiptirler. Mezunlarımız Yapı denetim kuruluşları, yerel idareler, yapı malzemesi üreticileri ve satıcıları, beton santralleri, taahhüt firmaları, dekorasyon firmaları gibi çok geniş bir çalışma alanına sahiptirler.

Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Makine Programı

TANITIMI VE TARİHÇESİ

 

Makine Programı 2002-2003 Eğitim – Öğretim yılında açılmıştır. Öğrenciler programa Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) aracılığı ile kabul edilmektedirler. Sınav yılda bir kez yapılmakta olup Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenmektedir. Öğrenciler programa YKS sınavından aldıkları TYT puan türü ile yerleştirilmektedirler. Eğitim – Öğretim süresi 2 yıl olup bu süreye işyeri uygulaması dâhildir. Programımızın Kaynak atölyesi ve Talaşlı üretim-CNC atölyesi olmak üzere 2 adet atölyesi bulunmakta olup, bilgisayar laboratuvar imkânları da yeterli seviyededir. Müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamlayan öğrenciye Makine Programında ön lisans diploması verilmektedir. Programın eğitim dili Türkçe olup hazırlık sınıfı okutulmamaktadır. 

 

PROGRAMIN HEDEFLERİ VE İSTİHDAM OLANAKLARI

 

Bu programın hedefleri; öğrencilerin teknik resim becerilerini kazanarak iyi derecede teknik resim bilgisine sahip ve çizimleri yapabilen, bilgisayarlarda CAD Programları ile 2 boyutlu ve 3 boyutlu çizimler yapabilen, makine ve parçalarının tasarımını yapabilen ve bunları çizebilen, kalıp ve aparat tasarımlarını yapabilen ve bunların resimlerini çizebilen, makine parçalarının ölçümünü ve kontrolünü yapabilen, temel imalat bilgisine sahip ve imalat işlemlerini üniversal ve CNC takım tezgâhlarında yapabilen, hidrolik ve pnömatik sistem elemanlarını tanıyıp, projelendirebilen, tasarımda lazım olan temel mukavemet bilgisine sahip, malzemeleri tanıyıp seçimini ve muayenesini yapabilen, parçanın 3 boyutlu taramasını yaparak resme dökebilen ve bu parçaların kalite kontrolünü yapabilen, CAM Programlarını kullanabilen, CNC tezgâhları için program yazabilen ve bu parçaları CNC tezgahlarda üretebilen, iş ahlakı, iş sağlığı ve güvenliği konularında da gerekli bilgi ve becerilere sahip, kısacası makine imalat sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte teknik elemanları yetiştirmeyi hedeflemektedir. 

 

Ayrıca lisans eğitimine devam etmek için gerekli becerileri de sağlamaktadır.

 

YATAY VE DİKEY GEÇİŞ YAPABİLECEĞİ BÖLÜMLER


 

Ön Lisans öğrenimi sonrasında, öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile ilgili Üniversitelerin 4 yıllık Lisans Programlarına geçiş yapmaları mümkündür. Geçiş yapabileceği bu bölümler;

 

·         Endüstri Mühendisliği

·         Enerji Sistemleri Mühendisliği

·         Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

·         Enerji Yönetimi

·         Endüstri ve Sistem Mühendisliği

·         Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

·         Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

·         İmalat Mühendisliği

·         Makine Mühendisliği

·         Makine ve İmalat Mühendisliği

·         Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

·         Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

·         Malzeme Mühendisliği

·         Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

·         Nanoteknoloji Mühendisliği

·         Nanobilim ve Nanoteknoloji

·         Otomotiv Mühendisliği

·         Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

 

 

 

Ayrıca Meslek Yüksekokulları arasında ilgili önlisans programlarına yatay geçiş imkânları da mevcuttur.

Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
Otomotiv Teknolojisi Programı

TARİHÇE

Otomotiv Teknolojisi Programı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1997 yılında kurulmuş olup, 1997-1998 Eğitim-Öğretim yılında ön lisans eğitimine başlamıştır. Kurulduğu günden bu yana 600' e yakın mezun öğrencisi bulunmaktadır. Programımızda halen 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır.

 

Otomotiv sektörü günümüzde neredeyse ülkelerin ekonomik durumlarının temel göstergesi sayılmaktadır. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan Otomotiv sektöründe çalışacak takım çalışmasına uyumlu, gerekli mesleki beceri ve yeterliliklere sahip, iletişim becerileri yüksek, teknolojiyi takip eden ve kullanan kalifiye teknik ara elemanlara ihtiyacı vardır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü, Otomotiv Teknolojisi programı bu ihtiyacı karşılayacak otomotiv endüstrisinin ihtiyacı olan teknikerler yetiştirmektedir. Otomotiv Teknolojisi programımızın amacı karayolu taşımacılığında kullanılan motorlu araçların yapımı alanında veya bu sektöre hizmet edecek farklı firmalarda ve kuruluşlarda çalışacak ara eleman yetiştirmektir. Öğrencilere sektörün ihtiyacı doğrultusunda teorik ve uygulamalı teknik güncel bilgiler verilmektedir. Teorik eğitimin ardından otomotiv alanında kullanabilecekleri test, ölçüm ve ayar cihazları ile ilgili kullanma becerisi ve ortaya çıkan sonuçları muhakeme etme ve problem çözme kabiliyeti kazandırılmaktadır.

Otomotiv Teknolojisi olarak sektöre atılacak öğrencilerimizin karşılaşacağı problemleri göz önüne aldığımızda  ‘’meslek ile iç içe eğitim’’ anlayışını benimsemekteyiz.

 

Otomotiv Teknolojisi programı öğrencilerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla teknik geziler ve konferanslar gerçekleştirmekteyiz. Bu doğrultuda otomotiv sektörün önemli temsilcilerini okulumuzda öğrencilerimiz ile buluşturmaktayız. Öğrencilerimiz Otomotiv Teknolojisi atölyesinde gerçekleştirdikleri projeler ile teorik bilgilerle pratik bilgileri pekiştirme imkânı bulabilmektedir.


 

Otomotiv Programında dersler teknoloji sınıfında teorik olarak aynı zamanda laboratuvar ortamında uygulamalı olarak yürütülmektedir. Bu amaçla Otomotiv Teknolojisi programında iki adet atölye bulunmaktadır. Eğitim Türkçe verilmektedir. Öğrenciler iki yıllık eğitim süresince edindikleri teorik bilgileri pekiştirmek amacıyla 1 dönem boyunca işletmelerde İş Yeri Eğitimine gitmektedirler. Bunun yanında günümüz otomotiv teknolojisinin takip edilmesi amacıyla güncel test, ölçüm ve ayar cihazları ile dersler uygulamalı olarak işlenmektedir.

 

 

Otomotiv Programı Atölyesinde öğrenciler Benzinli Motorlar Teknolojisi, Dizel Motorlar ve Yakıt Enjeksiyon Sistemleri Teknolojisi, Güç Aktarma Organları, Otomotiv Elektriği, Otomotiv Elektroniği, Motor Test ve Ayar ve Bilgisayar Destekli Çizim gibi birçok meslek derslerinde teorik ve uygulamalı eğitimi almakta ve Otomotiv alanı ile ilgili projelerde uygulamalar yapabilmektedirler.

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezunlar kamu ve özel sektöre bağlı fabrikalarda ve servislerde çalışabilmektedirler. Otomotiv teknikeri olarak mezun olan öğrenciler yetkili servislerde ve farklı işletmelerde otomotiv mekanik servis, satış sonrası hizmet, otomotiv yedek parça, teknik eğitim departmanlarında, araç muayene istasyonlarında ve havacılık alanı ile ilgili teknik birimlerde nitelikli kalifiye eleman olarak çalışmaktadırlar. Bunun yanında karayolu taşıtlarının periyodik kontrollerinin ve muayenelerin gerçekleştirildiği istasyonlarda araç muayene uzmanı veya idareci olarak çalışabilmektedirler.


 

DGS (DİKEY GEÇİŞ) İLE GEÇİŞ YAPILABİLEN BÖLÜMLER

 

Dikey geçiş sınavından başarılı olan öğrenciler aşağıda belirtilen lisans programlarına yerleşebilmektedirler.


 

·         Endüstri Mühendisliği

·         Enerji Sistemleri Mühendisliği

·         Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

·         Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

·         Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

·         Makine Mühendisliği

·         Otomotiv Mühendisliği

·         Uçak Gövde – Motor

·         Uçak Gövde - Motor Bakım

Tasarım Bölümü
İç Mekan Tasarımı Programı

TANITIM

Yüksekokulumuz önlisans programında Üniversite Giriş Sınavından YGS-5 üzerinden yeterli puanı alan öğrenciler öğrenim hakkı kazanarak eğitim-öğretime başlamaktadırlar. Programda 3 adet öğretim üyesi görev yapmaktadır. Ayrıca yüksekokulumuzun diğer öğretim elemanları da derslerde görev almaktadır.

İki yıllık önlisans programı teorik ve uygulamalı derslerle yürütülmektedir. İç Mekan Tasarımı programında; Temel Tasarım ilkeleri, Mekan (Yapı) Bilgisi, Teknik Resim, Bilgisayar Destekli Çizim ve Tasarım, Proje hazırlama,  İngilizce gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır. Eğitim Türkçe olarak verilmektedir.

Genel kural olarak değerlendirme ders başına bir ara sınav (%40) ve bir final sınavı (%60) üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.

 

ALTYAPI OLANAKLARI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü İç Mekan Tasarımı programı Burdur Merkez Bahçelievler yerleşkesinde yer almaktadır. Programa ait bir adet uygulama alanı, iki adet çizim sınıfı ve uygulama alanı, birden fazla ortak bilgisayar laboratuvarı da programımıza hizmet vermektedir.

 

EDİNİLEN ÜNVAN

İç Mekan Tasarım Teknikeri

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

İç Mekân Tasarımı programında okutulan derslerden başarılı olmak ve toplam 30 iş günü olan iş yeri uygulamalı eğitim stajlarını başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz İç Mekân Tasarım Teknikeri unvanı kazanmış olacaktır.

Türkiye genelinde yapılan araştırmaların genelinde endüstri kuruluşlarının, özellikle iç mekânlar için üretim yapan işletmelerin, en büyük sorunlarından biri özgün tasarım yapabilecek teknik eleman eksikliğidir. Bu programla amaçlanan; işletmelerde ve bürolarda ihtiyaç duyulan tasarımcı iş gücü ihtiyacını karşılanmaktır.

Mobilya ve Dekorasyon Atölyelerinin tasarım bölümlerinde, Restorasyon firmalarında proje elemanı olarak mimarlık ve mühendislik bürolarında çizim elemanı veya tasarımcı olarak, maket yapım bürolarında vb. sektörlerde yönetici, yönetici asistanı, yetkili, kontrolör olarak çalışabilirler. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavını kazanmaları halinde ilgili Fakültelerin ilgili bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler. Mezunlar özel sektörün yanı sıra devlet kurumlarında tekniker unvanı ile görev yapabileceklerdir.