.

İnşaat Teknolojisi Programı

TANITIM

İnşaat Teknolojisi programı 1976 yılında Yapı Bölümü adı altında kurulmuş olup daha önce Akdeniz üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerini dürdürmüştür. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin 2006 yılında kurulması ile bu kuruma bağlanmış olup 3 öğretim elemanı ile öğretime devam etmektedir. Bölüme her yıl gündüz öğretimine 65, ikinci öğretime 65 öğrenci alınmaktadır. Zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan ön-lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler İnşaat Teknolojisi Teknikeri unvanı alarak mezun olurlar. Programımız İnşaat sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir Yüksek Öğretim Programıdır.  Teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, malzemeyi tanıyan, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleğiyle ilgili çizim ve normları kullanabilen mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen, önlisans düzeyinde diplomaya sahip mezunlar yetiştirmektedir. İnşaat teknikerleri; baraj, yol, hava alanı, konut vb.yapı inşaatlarında aktif olarak görev alan, kontrollük hizmeti veren firmalar ile kamu yada yerel yönetimlerde teknik eleman olarak görev alan meslek grubunu oluştururlar. Mezunlarımızın yapıya ilişkin metraj ve keşif işlemlerini yaparak hakediş düzenlemeleri, şantiye iş planlarının hazırlanması, yapıların güvenilir ve projesine uygun olarak yapılması ve diğer mühendislik teknolojisine ilişkin çalışmalar için yeterli teorik ve pratik bilgi düzeyinde olmaları beklenir. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere İnşaat Teknolojisi Meslek Elemanı Önlisans Derecesi verilecektir. İnşaat Teknolojisi Programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS 1” puanı almaları halinde puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.  Öğretim planlarımızın hazırlanmasında hem gelişen teknolojiye uygun, hem de piyasada geçerliliğinin olması açısından işveren kesimi ile mezun olup da iş yerinde çalışan meslek elemanların talepleri dikkate alınmıştır.

Bir öğrencinin İnşaat Teknolojisi programından mezun olabilmesi için ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.


ALTYAPI OLANAKLARI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi programı Burdur Merkez Bahçelievler yerleşkesinde yer almaktadır. Programa ait bir adet beton laboratuarı ve uygulama alanı bulunmaktadır. Ayrıca proje uygulamaları için bir adet bilgisayar laboratuvarı da programımıza hizmet vermektedir.

 

EDİNİLEN ÜNVAN

İnşaat Teknikeri

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu  İnşaat Teknolojisi Programı mezunları piyasada, inşaat ve proje bürolarında mimari, statik yada vaziyet planları ile mimari detayları çizme yeteneğine ve metraj ile hakediş hesaplarını yapabilme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden proje bürolarında görev alabilir. Üstyapı ve altyapı şantiyelerinde teknik kontrollük hizmetlerinde görev alabilir. Mühendis ile inşaat işçileri arasında koordinasyonu sağlar. Projelerin uygulanmasını denetler, metraj ve hakediş hesaplarında mühendise yardımcı olur. Çimento, beton ve zemin mekaniği laboratuvarlarında örnek alma, inceleme, rapor hazırlama işlemlerini yapabilmelerinden dolayı, bu laboratuvarlarda çalışabilirler. Çimento fabrikalarında ve beton santrallerinde üretim elemanı ve laboratuar elemanı olarak görev alabilirler. Kamu kurumlarında tekniker ünvanı ile çalışma imkânına sahiptirler. Mezunlarımız Yapı denetim kuruluşları, yerel idareler, yapı malzemesi üreticileri ve satıcıları, beton santralleri, taahhüt firmaları, dekorasyon firmaları gibi çok geniş bir çalışma alanına sahiptirler.