.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknolojisi programı daha önce Akdeniz üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerini Elektronik Programı adı altında sürdürmüştür. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin 2006 yılında kurulması ile bu kuruma bağlanmış olup 1 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi ile öğretime devam etmektedir. Bölüme her yıl gündüz öğretimine 25 öğrenci alınmaktadır. Zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan ön-lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Kontrol ve Otomasyon Teknikeri unvanı alarak mezun olurlar.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar taban­lı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üretmeyi ve uygulamayı esas alan bir bilim dalıdır. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programının amacı; Temel Elektrik ve Elektronik, Sayısal Elektronik, Bilgisayar Kullanımı ve Uygulamaları, Enstrumantasyon, İşlem Öl­çümü, Elektrik Makineleri ve Kumanda, İngilizce ve Mesleki İn­gilizce, Otomatik Kontrol ve Programlanabilir Mantık Kontrolörü (PLC), SCADA gibi derslerle öğrencilere en basit bir kontrol uygulamasından  robot teknolojisine kadar bü­tün endüstriyel alanlardaki yeniliklerin tanıtımı, öğretilmesidir. Bu amaca yönelik te­orik ve pratik bilgilerini endüstride uygulayabilen nitelikli teknik eleman ve yönetici adaylar yetiştirmek amaçlamaktadır.

Kontrol ve Otomasyon Programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS 1” puanı almaları halinde puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.  Öğretim planlarımızın hazırlanmasında hem gelişen teknolojiye uygun, hem de piyasada geçerliliğinin olması açısından işveren kesimi ile mezun olup da iş yerinde çalışan meslek elemanların talepleri dikkate alınmıştır.

Bir öğrencinin Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programından mezun olabilmesi için ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.

ALTYAPI OLANAKLARI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programı Burdur Merkez Bahçelievler yerleşkesinde yer almaktadır. Programa ait bir PLC, SCADA labaratuarı ile Temel Uygulamaların verildiği Genel Elektronik Labaratuarı şeklinde 2 adet Labaratuara sahiptir.

EDİNİLEN ÜNVAN

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknikeri

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezun öğrencilerimiz her türlü endüstriyel firmalarda rahatça istihdam edilebilirler. Kontrol ve Otomasyon Teknikerleri, üretim ve bilişim cihazlarının montajı, devreye alınması, işletilmesi, bakım-onarımlarının yapılması, geliştirilmesi, programlanması ve işletme şartlarına uygun otomasyon sistemlerinin (elektrik, elektronik, kontrol, mekanik, programlama vb.) tasarlanması, kurulması ve uygulanması işlerinde çalışırlar. Ayrıca, gıda, tarım, tekstil, otomotiv, tıp ve benzeri sektörlerde daha çok otomatik kumanda ci­hazlarının üretildiği ve uygulandığı büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde görev yaparlar. Daha çok endüstrinin gelişmiş olduğu bölgelerde ve üretimde yüksek ve­rimliliğin sağlanması için ileri teknolojinin kullanıldığı işletmelerde iş bulma olana­ğı yüksektir.